Marengskake

mandag 30. juli 2012
Kaker


Jeg må legge ut oppskriften på den beste sommerkaka mi nå før jordbærsesongen er over.

Du trenger ikke nødvendigvis å ha jordbær på toppen av kaka. All slags bær er godt.

Det går an å lage denne kaka helt uten bær også. Den smaker godt da også.

Marengsbunnen må lages en dag i forveien. Den skal stå lenge i ovnen. Jeg pleier å la den stå der over natta.

Husk å smøre bakepapiret før du har på marengsen. Den kan være litt vrien å få av papiret ellers nemlig.


Marengsbunn:
  •
5 eggehviter

  •
2 dl sukker


   1.
Varm ovnen til 250 grader

   2.
Stivpisk eggehvitene før du tilsetter sukkeret litt etter litt. Her må du bruke mixer ellers tar det for lang tid. Massen skal bli blank og seig.

   3.
Legg bakepapir i bunnen på en rund springform. Smør bakepapiret og kantene i forma og ta litt hvetemel oppi og rist rundt så melet fordeler seg i et tynt lag rundt i forma.

   4.
Fordel marengsmassen i forma.

   5.
Sett forma på nederste rille i ovnen og slå av ovnen. Ja, du leste riktig. Ovnen skal først varmes til 250 grader og når marengsen settes inn skal ovnen slås av.

   6.
La marengsen stå i ovnen i minst 5 timer. Jeg lar den som sagt stå over natta.


NB: Ikke åpne ovnsdøra underveis! Da faller marengsen sammen og du må begynne det hele på nytt.

Du trenger ikke å lage marengsbunnen i en springform heller. Bare ha marengsen på en vanlig stekeplate dekket med smurt bakepapir. Form marengsmassen til en runding som passer fatet ditt. Massen har da en tendens til å sige litt utover (ikke mye), så ikke lag rundingen for stor. Så steker du den på sammen måte som jeg beskrev ovenfor.

Sitronkrem:
  •
8 eggeplommer

  •
1,5 dl sukker

  •
1 sitron

  •
3/4 dl sitronsaft


   1.
Ha eggeplommer, sukker, revet sitronskall og sitronsaft i en kjele.

   2.
Varm opp på svak varme og pisk hele tiden til kremen tykner. Det bør ikke koke for da korner eggeplommene seg og kremen blir klumpet. Visp kraftig slik at kremen blir luftig. Hele denne prosessen tar en 5 minutters tid.

   3.
Avkjøl kremen.


Krem:
  •
3 dl kremfløte

  •
1/2 vaniljestang (ikke utelat den, for den gir god smak til kaka. Har du ikke vaniljestang kan du bruke vaniljesukker istedet, 1 ts, men det gir ikke samme gode smaken som vaniljestang)


   1.
Splitt vaniljestanga på langs og skrap ut frøene og ha dem i en bolle sammen med fløten.

   2.
Visp det hele stivt.


Montering av kaka:
   1.
Legg marengsbunnen på et fat.

   2.
Ha sitronkremen over.

   3.
Øverst legger du den stivpiskede kremen.



   4.
Så pynter du tilslutt med bær hvis du vil. Som sagt, kaka smaker godt uten bær også, men den tar seg absolutt godt ut med bær på toppen.