Rundstykker med revet gulrot

fredag 1. juni 2012
Gjærbakst


Denne deigen kan du variere slik at du får forskjellige rundstykker hver gang du baker.

Jeg har brukt vann som væske, men du kan bytte ut 1 dl av vannet med cottage cheese eller kesam. Da må du bruke bare 2 ss olje istedet for 3 ss.

Så kan du redusere vannmengden med 1/2 dl og bruke 2 egg istedet.

Du kan hakke friske krydder å ha i deigen og du kan tilsette 1 dl revet ost. Hvis du har i revet ost ( Jarlsberg, cheddar eller parmesan eller hva du har...) må du også bruke bare 2 ss olje.


Her er grunnoppskriften til 20 rundstykker:
  •
6 dl sammalt spelt (har du ikke det, kan du bruke sammalt hvete, fin)

  •
4 dl hvetemel (jeg syns at dette er i meste laget med mel og at deigen blir litt hard, så hold igjen 1/2 dl av hvetemelet slik at du kjenner at deigen blir passe. Den skal "slippe bollen", men ikke bli tørr og hard.

  •
50 g gjær

  •
3 dl lunkent vann

  •
1 revet gulrot (jeg river den fint)

  •
3 ss olje (maisolje, rapsolje eller olivenolje, eller lignende)

  •
1 egg til pensling (du kan også bruke vann eller melk)

  •
1 ts salt (har du urtesalt, så bruk gjerne det)



Til å strø over:
  •
3 ss solsikkekjerner

  •
eller 2 ss linfrø

  •
eller 1 ss sesamfrø


Fremgangsmåte:
   1.
Varm væsken så den blir fingervarm.

   2.
Bland alt det tørre i en bakebolle. Ha i oljen og revet gulerot (bruker du tørrgjær har du det i nå)



   3.
Bruker du fersk gjær løser du den opp i vannet.

   4.
Tilsett vannet i det tørre.


Bruker du speltmel er det viktig at du ikke knar deigen så mye. Bruker du i tillegg kjøkkenmaskin skal du la den gå på lav hastighet hele tiden. Speltmel tåler ikke hard behandlig.

Bruker du sammalt hvete kan du bare kna så mye du vil...

Rør i hvertfall deigen sammen slik at det blir en jevn deig som akkurat slipper bollen.


   5.
Dekk til deigen med plast eller et klede og la den heve bortimot 40 minutter.

   6.
Varm ovnen til 220 grader.

   7.
Ta deigen ut på bakebordet og kna den litt. Her gjeldet det samme: Bruker du spelt, så skal den bare rulles litt rundt og ikke knas så veldig.

   8.
Del deigen i 20 deler og rull hver del til en bolle.

   9.
Sett bollene på en ovnsplate dekket med bakepapir og la dem heve i 20 minutter.

10.
Pensle rundstykkene med sammenvispet egg og strø frø over hvis du ønsker det.

11.
Stek dem midt i ovnen i 20 minutter.

12.
Avkjøl dem på rist.



Rundstykkene er fine å fryse. De smaker kjempegodt med all slags pålegg og egner seg veldig godt i matpakken.