Trondhjæms tekak

mandag 20. februar 2012
Gjærbakst


Denne skuffkaka er rett og slett god! Det er nesten så man ikke greier å slutte å spise...

Fyllet, som her er på toppen av kaka er uimotståelig. Det tar litt tid å bake den. Den skal gjennom 3 hevinger. Selve arbeidsprosessen er ikke så langvarig, men du må beregne 2 1/2 time fra du starter til du har en ferdigstekt kake. Men jeg kan love deg at det er verd det!


Deig:
  •
140 g smør

  •
3 dl melk

  •
10 dl hvetemel

  •
50 g gjær

  •
110 g sukker

  •
1/2 ts kardemomme

  •
revet skall av 1 sitron

  •
rosiner


Fyll på toppen:
  •
200 g mandler

  •
200 g sukker

  •
200 g smør

  •
2 ts malt kanel


Fremgangsmåte:
   1.
Smelt smøret i en kjele. Tilsett melken og la alt bli fingervarmt.

   2.
Smuldre gjæren i bakebollen og tilsett melk- og smørblandingen. Rør til gjæren er oppløst.

   3.
Rasp sitronskallet på den fineste delen av rivjernet.

   4.
Bland i resten av ingrediensene så nær som rosinene, i melkeblandingen (sukker, kardemomme, sitronskall og hvetemel).

   5.
Rør så du får en glatt deig.

   6.
Dekk bollen med et klede og la deigen heve i 30 minutter.


   7.
Dekk en langpanne med bakepapir.

   8.
Ha litt mel på bakebordet og hvelv deigen ut på bordet.

   9.
Elt inn rosinene.

10.
Kjevle deigen slik at den blir like stor som langpanna.

11.
Legg deigen forsiktig over i panna og trykk den utover slik at den dekker hele bunnen.



12.
Dekk deigen med et klede og sett den til heving i 45 minutter.


13.
I mellomtiden lager du fyllet.

14.
Da er det best å bruke en foodprosessor. Kjør mandlene til de er grovmalt.

15.
Tilsett sukker og kanel og smøret, som er delt i mindre biter.

16.
Kjør maskinen til alt er godt blandet.

17.
Har du ikke foodprosessor må du grovhakke mandlene og tilsette det andre. Da bør smøret ha ligget i rom temperatur slik at det er blitt mykt.


18.
Når deigen er ferdig hevet, fordeler du fyllet over. Vær nøye med å få fyll helt ut i kantene.

19.
Dekk til kaken igjen og la den heve i 30 minutter.

20.
Varm ovnen til 200 grader.



21.
Så setter du kaken i ovnen på nederste rille og steker den i 22 minutter.

22.
Avkjøl kaka på rist med stekepapiret under. Det er vanskelig å få av før kaka er kald.


Kaka er fin å fryse og den holder seg også godt i et par dager i en plastpose i romtemperatur.