Mamma Britas lettlagede grovbrød

lørdag 18. februar 2012
Gjærbakst


Dette brødet bakte jeg mens ungene var små, før jeg eide en mixmaster. Jeg tror jeg bakte bare disse brødene over en periode på 10 år.

Jeg fant oppskriften i et blad som den gang het Alt om Mat. Brødene er kjempelettvinte å lage. Det trengs ingen kjøkkenmaskin. Brødet skal ikke knas, ikke heves, bare øses opp i brødforma. I tillegg er det grovt og skikkelig godt på smak.

Det er viktig med denne spiseskjeen med maltekstrakt. Det gir god smak, så ikke utelat den. Den får du kjøpt i vanlig matbutikk, men kanskje ikke på Rema. Her i Namsos kjøper jeg det på Mega og hos Røthe, sikkert også på Prix.


Denne oppskriften er til 2 brød. Vil du lage 4 brød, dobler du alt untatt gjærmengden. Det er nok med 75 gram gjær til 4 brød.
  •
8 dl skummet søt melk (du kan også bruke vann hvis du ikke har melk, men brødene blir saftigst og best med melk.)

  •
50 g gjær

  •
1 ss maltekstrakt

  •
1 ss olje (jeg bruker olivenolje, men all annen olje går greit)

  •
1 ss salt

  •
1 kg grov sammalt hvete


Fremgangsmåte:
   1.
Smør 2 brødformer godt.

   2.
Varm melken til fingervarm.

   3.
Smuldre gjæren i bakebollen og tøm den fingervarme melken over.

   4.
Rør litt så gjæren løser seg litt opp.

   5.
Tilsett alle de andre ingrediensene (maltekstrakt, salt, olje og sammalt hvete). Deigen blir ganske løs og det skal den være.

   6.
Rør alt godt sammen og øs røren opp i 2 brødformer.

   7.
Sett formene inn i kald ovn på nedereste rille.

   8.
Sett ovnen på 175 grader. Ikke bruk varmluft. Da varmes ovnen for hurtig opp.

   9.
Når termostaten på ovnen slukker og ovnen er 175 grader varm skal brødene steke 1 time etter det. Har du en relativt ny komfyr som varmes raskt opp, må brødene kanskje ha 1 time + 10 minutter i ovnen etter at den er varmet opp til 175 grader.

10.
Avkjøl brødene på rist. De er fine å fryse.