Hamburgerbrød

mandag 9. januar 2012
Gjærbakst


Denne oppskriften bruker jeg også til pølsebrød. Da triller jeg lange pølser av deigen istedet for å lage boller. Bakes, heves og stekes på samme måte.

Du får 12 hamburgerbrød av denne porsonen.


Ingredienser_
  •
5 dl skummet- eller lettmelk

  •
50 g gjær

  •
1 ts salt

  •
3 ss olje (jeg bruker olivenolje, men du kan godt bruke en annen sort)

  •
700 g (ca 11 dl) hvetemel


Fremgangsmåte:
   1.
Varm melken til den er lunken, ca 37 grader og rør gjæren ut i melken.

   2.
Tilsett salt og olje og tilsett hvetemelet tilslutt.

   3.
Bruker du mixmaster så ikke arbeid deigen mer enn til den er rørt sammen (altså: Ikke rør mye!)

   4.
Arbeider du den sammen med hånd, så rør den sammen så det blir en glatt deig, ikke mer.

   5.
Dekk deigen med plast over bollen og la den heve ganske lenge, minst 1 time.

   6.
Ta deigen ut på bakebordet og kna den litt før du deler den i 12 deler.

   7.
Trill jevnstore boller og legg dem på et stekebrett dekket med bakepapir.

   8.
Varm ovnen til 225 grader.

   9.
Fyll vaskekummen med varmt vann (så varmt at det kommer damp).

10.
Monter stekebrettet med bollene over kummen, slik at bollene heves over damp og god varme.

11.
La bollene heve slik i 15 minutter (de hever raskt over varmen)

12.
Når bollene er ferdighevet klemmer du dem lett ned og pensler dem med lunkent vann.

13.
Jeg har i tillegg strødd litt sesamfrø over.

14.
Stek dem midt i ovnen i ca 15 minutter og avkjøl dem på rist etterpå.


De er fine å fryse.