Torsk med fennikel

tirsdag 13. desember 2011
Fisk


Fennikel er en grønnsak som blir lite brukt. Den har et snev av anissmak og er litt uvant for oss.

I denne retten kokes fenniklen først og da blir den litt søt i smaken. Det passer veldig godt til den milde torsken. Med litt pesto på toppen og fløte i sausen smaker det kjempegodt!


Til 4 personer trenger du:
  •
3 fennikler

  •
6 dl grønnsakbuljong

  •
4 fedd hvitløk

  •
3 ss olivenolje

  •
800 g torskefilet (du kan også bruke seifilet, det blir like godt)

  •
1 1/2 dl fløte

  •
ca 100 g revet hvit ost (gjerne med litt smak, som jarlsberg)

  •
salt, 2 ts

  •
pepper, 1 ts


Pesto: (du kan kjøpe ferdig pesto hvis du vil):
  •
2 ss pinjekjerner

  •
frisk basilikum, ca 1/2 plante

  •
1 dl olivenolje

  •
25 g parmesan

  •
salt og pepper, 1/2 ts av hver


Fremgangsmåte:
Sett ovnen på 250 grader.
   1.
Vask fenniklene og ta bort "bustene" på toppen, og skjær bort litt av bunnen på hver av dem.

   2.
Del hver fennikel i 6-8 båter.

   3.
Ha dem i en kasserolle sammen med 6 dl grønnsakbuljong, 4 grovhakkede fedd hvitløk og 3 ss olivenolje.

   4.
Kok opp og la det koke under lokk på ganske sterk varme i 15 minutter.


   5.
Mens fenniklene koker lager du pestoen.

   6.
Ha alle ingrediensene (untatt salt og pepper) i foodprocessoren og la den gå til det er blitt en jevn masse. Smak det til med salt og pepper tilslutt.


   7.
Når fenniklene er ferdig kokt løfter du dem forsiktig over i et ildfast fat. Tøm bort grønnsakvannet.

   8.
Del fisken i store biter og legg den over fenniklene i forma.

   9.
Strø over salt og pepper.

10.
Hell på fløten.

11.
Ha pestoen over det hele. Jeg klatter den litt over her og der.

12.
Riv osten og strø den på toppen.

13.
Sett forma høyt i stekovnen og stek i 10 minutter til fisken er gjennomstekt.


Du kan bruke grill i 4-5 minutter tilslutt. Da får retten en fin gyllen farge.

Du kan servere brød til eller koke litt ris eller poteter.