Karins gode pepperkaker

tirsdag 6. desember 2011
Julekaker


Julebaksten fortsetter:

Denne oppskrifta fikk jeg av min svenske venninne Karin, sikkert for 25 år siden.

Jeg har bakt etter andre pepperkake-oppskrifter også opp gjennom årene, men denne kommer jeg hele tiden tilbake til.

Deigen skal lages en dag i forveien og stå kjølig natta over (som alle julekakedeiger har jeg inntrykk av).

De egner seg ikke til pynt, sånn pynt som skal henge i vinduet og som skal bli til byggverk. Til det er de for sprøe. MEN de smaker godt, det kan jeg garantere!


Ingredienser:
  •
100 g meierismør

  •
100 g sukker

  •
1 ts kanel (malt)

  •
1 ts nellik (malt)

  •
1 ts ingefær (malt)

  •
1 ts natron

  •
1 dl fløte

  •
1 ss sirup (jeg bruker mørk sirup, men du kan helt sikkert bruke lys sirup også )

  •
250 g hvetemel


Fremgangsmåte:
   1.
Ha smør, sukker, sirup og krydder (ikke natron!) i en kasserolle og varm det til sukkeret er smeltet.

   2.
Ta kasserollen av platen.

   3.
Tilsett fløte.

   4.
Avkjøl blandingen.

   5.
Bland natron i melet og tilsett dette i blandingen i kasserollen.

   6.
Rør det sammen til en jevn deig.

   7.
La det stå tildekket og kjølig over natten. Jeg setter det i kjelleren, men kjøleskapet duger også.


   8.
Varm ovnen til 200 grader.

   9.
Ha litt mel på bakebenken (bruk tre-benken og ikke steinplata).

10.
Ta ut litt deig og mykgjør den litt i hånda og kjevle den ut til en tynn leiv.

11.
Stikk ut pepperkakefigurer.

12.
Legg dem på en stekeplate som er dekket med bakepapir.

13.
Stek dem i 5 minutter og avkjøl dem på rist.


Kakene oppbevares best i tett boks. Jeg tror ikke slike kaker egner seg for frysing, da forsvinner sprøheten, men de holder seg lenge i en tett boks, eller på et glass med lokk som på bildet under.