Julebaksten fortsetter:
Denne oppskrifta fikk jeg av min svenske venninne Karin, sikkert for 25 år siden.
Jeg har bakt etter andre pepperkake-oppskrifter også opp gjennom årene, men denne kommer jeg hele tiden tilbake til.
Deigen skal lages en dag i forveien og stå kjølig natta over (som alle julekakedeiger har jeg inntrykk av).
De egner seg ikke til pynt, sånn pynt som skal henge i vinduet og som skal bli til byggverk. Til det er de for sprøe. MEN de smaker godt, det kan jeg garantere!
Ingredienser:
•
1 ss sirup (jeg bruker mørk sirup, men du kan helt sikkert bruke lys sirup også )
Fremgangsmåte:
1. Ha smør, sukker, sirup og krydder (ikke natron!) i en kasserolle og varm det til sukkeret er smeltet.
2. Ta kasserollen av platen.
5. Bland natron i melet og tilsett dette i blandingen i kasserollen.
6. Rør det sammen til en jevn deig.
7. La det stå tildekket og kjølig over natten. Jeg setter det i kjelleren, men kjøleskapet duger også.
8. Varm ovnen til 200 grader.
9. Ha litt mel på bakebenken (bruk tre-benken og ikke steinplata).
10. Ta ut litt deig og mykgjør den litt i hånda og kjevle den ut til en tynn leiv.
11. Stikk ut pepperkakefigurer.
12. Legg dem på en stekeplate som er dekket med bakepapir.
13. Stek dem i 5 minutter og avkjøl dem på rist.
Kakene oppbevares best i tett boks. Jeg tror ikke slike kaker egner seg for frysing, da forsvinner sprøheten, men de holder seg lenge i en tett boks, eller på et glass med lokk som på bildet under.