Kjøttboller
fredag 25. november 2011
Kjøtt
Til å lage disse bruker jeg kjøkkenmaskin (foodprocessor), men du kan like gjerne bruke hendene. Fordelen med maskinelt bruk er at du slipper å hakke hvitløk og løk og paprika så smått.

På bildet ser du at kjøttbollene er servert med tzatsiki (som jeg la ut oppskrift på i oktober) og tomatsalat (som jeg la ut i går) og ris på iransk vis (også lagt ut i oktober).

Hvis du bruker alt dette tilbehøret til er kjøttbolleoppskriften nok til 4 stykker:


Ingredienser:
500 g karbonadedeig (hvis du bruker kjøttdeig istedet, trenger du ikke tilsette melk)

3 hvitløkfedd

2 sjalottløk

1/2 rød paprika

frisk basilikum (en neve)

1 ts tørket timian

1 egg

1/2 dl melk (søt)

1/2 ts kayennepepper

salt, ca 1 ts

pepper, noen tak med pepperkverna


2 ss olje til steking (jeg bruker ofte 1 ts meierismør i tillegg til oljen)


Fremgangsmåte:
1.
Rens skallet av sjalottløk og hvitløkfedd.

2.
Vask paprikaen og ta ut frøene og del den i grove biter.

3.
Ha karbonadedeig, sjalottløk, hvitløkfedd, paprika, urter, egg, melk og krydder i kjøkkenmaskina og kjør til alt er godt blandet.

4.
Bruker du ikke kjøkkenmaskin må du hakke sjalottløk, hvitløk og paprika ganske fint før du tilsetter det sammen med resten i en bolle, og arbeider det godt sammen med hendene.

5.
Varm olje (og smør) i stekepanna.

6.
Bruk et glass med kaldt vann ved siden av deg når du former kjøttboller. Bruk en spiseskje, dypp den først i det kalde vannet, ta litt kjøttbolledeig og form den i hånda til en liten kjøttbolle. Størrelsen skal være litt større enn en valnøtt med skall. Det kan være en fordel å skylle hendene i kaldt vann av og til også mens du driver med dette.

7.
Brun kjøttbollene i stekepanna. Ikke brun for mange i slengen. Snu dem en gang. De behøver ikke være gjennomstekt for du skal ettersteke dem.

8.
Når kjøttbollene er brunet ferdig legger du dem i et ildfast fat.

9.
Etterstek kjøttbollene på 180 grader i ovnen i 15 minutter.