Hjortegryte med kantarell og løk

mandag 14. januar 2019
Kjøtt


Viltgryter trenger ikke mange ingredienser. Kjøttet smaker godt og gir retten en egen god smak av vilt. Begynn i god tid med retten for den trenger lang koketid, en til en og en halv time.

Retten passer seg selv på plata så du kan gjøre helt andre ting i mellomtiden. Alt du trenger å gjøre er å koke poteter til. Er du glad i litt mer smak på gryta, kan du skjære 4-5 skiver med brun geitost og røre i gryta helt tilslutt.


Til 4 personer:
  •
800 g viltkjøtt skåret i biter

  •
2 ss smør

  •
5 sjalottløk, skåret i båter

  •
5 dl kraft (5 dl vann +1 kjøtt-buljonterning)

  •
200 g kantareller

  •
2 gulrøtter, skåret i biter

  •
3 dl fløte

  •
3 vårløk i skiver

  •
3 enebær, knuste


Fremgangsmåte:
   1.
Brun smøret i en gryte på god varme (først skal det bruse, så blir det brunt).

   2.
Tilsett halvparten av kjøttet og brun det godt. Det vil si at du lar kjøttet brunes på den ene siden i 1-2 minutter, så rører du litt i bitene slik at de brunes på den andre siden. Det gjør ingenting om ikke alle bitene blir brunet rundt det hele.

   3.
Ta opp kjøttet og brun den andre halvparten på samme måte. Ta opp kjøttet.

   4.
Kutt opp grønnsakene (ikke kantarellene) og brun dem lett i den samme gryta og i det samme smøret.

   5.
Når grønnsakene er ferdig brunet tilsetter du kjøttet i gryta og heller over krafta (ikke ha i fløten).

   6.
Tilsett enebær.

   7.
La det hele trekke (ikke fosskoke) på svak varme minst 1 time, men kanskje mer. Det avhenger av hvor store biter du har av skåret kjøttet i og hvor mørt det er. Jeg regner ofte 1 og en halv time på denne retten.

   8.
Brun i mellomtiden kantarellene i meierismør.

   9.
Når kjøttet er ferdigkokt, siler du av det meste av krafta (jeg bruker ofte en øse og øser krafta opp i en egen kasserolle).

10.
Kok opp krafta med fløten og la det koke inn så den blir tykk. Det tar 5-7 minutter.

11.
Ha krafta tilbake i gryta med kjøttet og tilsett kantarellene.


Server med tyttebær, sylteagurker og kokte poteter.

Velbekomme.