Polarbrød

onsdag 21. oktober 2015
Gjærbakst


Det lønner seg stadig å bake selv. Disse polarbrødene er gode og sunne. De er i tillegg gode å ha i fryseren for de tiner på "no time".

Jeg baker dem i miksmasteren, men det går helt sikkert bra å røre deigen sammen for hånd. Det har jeg bare ikke prøvd.


24 polarbrød:
  •
150 g havremel (jeg bruker havregryn som jeg kjører en omgang i hurtigmikseren )

  •
500 g sammalt hvete, fin

  •
300 g hvetemel

  •
15 g fersk gjær ( bruker du tørrgjær så ta ca 1 ts)

  •
1 ts sukker

  •
1 ts salt

  •
1 dl nøytral olje (raps-, mais- eller solsikke-)

  •
4 dl melk

  •
2,5 dl vann (jeg blander kald melk med varmt vann så det blir ca 25 grader)


Fremgangsmåte:
   1.
Ha alt det tørre i bakebollen. Jeg løser ikke opp gjæren selv om jeg bruker fersk gjær, bare smuldrer den i.

   2.
Da har du melk, vann og olje igjen, som du tilsetter mens miksmasteren går på lav hastighet.

   3.
Kjør mikseren i ca 10 minutter. Da skal du ha en litt klisset, men fast deig.

   4.
Strø litt hvetemel over deigen, dekk bollen med plast eller klede, og sett den til heving i 1 time.


   5.
Varm ovnen til 225 grader.

   6.
Ha deigen ut på bakebordet. Bruk litt mel hvis du syns den er for klisset å ta i. Ikke kna den.

   7.
Del først deigen i 2 deler. Så deler du hver del i 12.

   8.
Rull delene til små boller som du igjen kjevler, eller klapper ut til flate kaker. Ikke lag dem for store, da krever de for stor plass på stekebrettet. Jeg pleier å få plass til 6 stk på hvert stekebrett.

   9.
Prikk kakene med en pinne (grillpinne, spisepinne eller lignende).

10.
Hev dem på stekebrettet i ca 15 minutter.

11.
Stek dem midt i ovnen i 10 minutter og avkjøl dem på en rist.



12.
Lag snitt i kakene og putt pålegget inni, eller legg pålegget på toppen.


De er fine å fryse og tiner på 5-10 minutter. Du kan også tine dem i brødristeren.