Sitronfromasj

onsdag 15. april 2015
Dessert


En nesten glemt dessert som vi spiste ganske ofte i min barndom. Spesielt husker jeg at sitronfromasj var fast dessert på 1. juledag. Jeg gledet meg alltid til den.

Begynn i god tid med desserten, for den må stå i kjøleskapet å stivne i 3-4 timer.

Så bør du ha elektrisk visp. Dette er en "vispedessert" og det er lett å få krampe i vispehånda....

Her er oppskrift på en god gammeldags porsjon sitronfromasj som holder til 6-8 personer.


Ingredienser:
  •
5 plater gelatin

  •
Revet skall av 1/2 sitron

  •
Presset saft av 1 sitron

  •
3 egg

  •
1 dl sukker

  •
3 dl kremfløte


Fremgangsmåte:
   1.
Legg gelatinplatene i kaldt vann ca 5 minutter. Da blir de myke.

   2.
Riv sitronskallet og press safta ut av sitronen.

   3.
Skill eggene så du får eggeplommer i en bolle og eggehvitene i en annen.

   4.
Tilsett sukkeret sammen med eggeplommene og pisk det til eggedosis. (Hvis du syns det blir mye styr med å skille eggene og piske alt hver for seg, så hopper du over dette. Da tar du hele egget og pisker det med sukkeret til eggedosis.)

   5.
Tilsett sitronskall og saft.

   6.
Klem vannet ut av gelatinen og ha den i en liten kasserolle sammen med 1/2 dl vann. Sett dette på svak varme på kokeplata og rør slik at gelatinen løser seg opp. Dette skal ikke koke, bare varmes slik at gelatinen løser seg opp i vannet.

   7.
Tilsett gelatinblandingen i eggedosisen og rør godt sammen med en slikkepott.

   8.
Pisk fløten og rør den inn i eggedosisen.

   9.
Pisk tilslutt eggehvitene stive og rør dem forsiktig inn i sitronfromasjen.

10.
Ha fromasjen i en serveringskål eller i porsjonsglass og la den stivne i 3-4 timer i kjøleskapet.


Server desserten med friske bær eller med en rød bærsaus til.

Velbekomme!