Brød i langpanna

torsdag 3. november 2011
Gjærbakst


Dette er et brød som jeg baker i perioder når jeg er lei av mitt vanlige brød. Det er saftig og smaker godt. Jeg baker det i kjøkkenmaskin, men har du ikke det går det greit å kna med hendene. Deigen er såpass tung at en sleiv blir for liksom for svak.


Ingredienser:
  •
50 g smør

  •
5 dl vann

  •
3 dl store havregryn

  •
3 dl sammalt rug, grov eller fin

  •
ca 10 dl hvetemel

  •
2 dl melk (søt)

  •
50 g fersk gjær

  •
2 ss sirup (mørk eller lys sirup, alt etter hva du har).

  •
3 ts salt


Fremgangsmåte:
   1.
Bland havregryn og rugmel i en bolle (ikke i bakebollen).

   2.
Smelt smøret i en kasserolle. Tilsett vannet og la det koke opp.

   3.
Slå den kokende blandingen over havregrynene og rugmelet. Rør det godt sammen og la det stå i 30 minutter.


   4.
Rør gjæren ut i melken (som er fingervarm) i bakebollen.

   5.
Tilsett resten av ingrediensene (blandingen av havregryn og rugmel, sirup og salt og hvetemel).

   6.
Arbeid deigen godt sammen. Du må tilsette såpass med mel at deigen slipper litt bollen.

   7.
Smør langpanna i bunnen. Du kan også dekke panna med bakepapir, men jeg syns brødet blir bedre stekt på undersida når jeg ikke bruker bakepapir, men bare smører panna.

   8.
Ta deigen opp i langpanna og klapp den ut med fingrene så den dekker hele panna. Den blir ca 2- 3 cm tykk.

   9.
Bruk et pizzahjul, eller en kniv og skjær ruter i deigen, 4 x 6 ruter blir passe størrelse på bitene.


Her ser du opprutinga på det ferdige brødet: