Appelsinboller

mandag 23. mars 2015
Gjærbakst


En god påske-variant av hveteboller. De smaker av appelsin og er kjempegode til ettermiddagskaffen.


Dette trenger du til 12 boller:
  •
25 g gjær

  •
75 g smør

  •
2 1/2 dl lettmelk

  •
1/2 ts salt

  •
3 ss sukker

  •
1 ts malt kardemomme

  •
7 dl hvetemel (jeg må alltid tilsette 3-4 ss mer hvetemel for at deigen skal slippe bollen)


Fyll:
  •
1 dl appelsinmarmelade


  •
1 egg til pensling

  •
Eventuelt perlesukker til å strø over


Fremgangsmåte:
   1.
Smuldre gjæren i bakebollen. Bruker du tørrgjær blander du gjæren i melet og bryr deg ikke om dette første punktet.

   2.
Smelt smøret i en kasserolle, hell melken i det smeltede smøret og la blandingen bli fingervarm.

   3.
Ha smør/melkeblandingen i bakebollen, der du eventuelt har gjær. La gjæren løse seg lett opp.

   4.
Tilsett i bakebollen: Salt, sukker, kardemomme og melet.

   5.
Arbeid deigen sammen slik at den slipper bakebollen. Det betyr at du skal arbeide med deigen til at den ikke lenger klistrer seg til kantene i bakebollen. Det kan hende at du må tilsette litt mer mel for at dette skal skje. Jeg tilsetter som sagt 3-4 ganske toppede spiseskjeer med mer mel i denne oppskrifta for at deigen skal bli god. Jeg bruker miksmasteren til jobben, men du kan fint arbeide deigen sammen med hendene.

   6.
Legg et klede over bakebollen og sett den lunt til heving i ca 30 minutter.


   7.
Etter heving tar du deigen ut på bakebordet. Du kan med fordel strø litt mel på bordet først.

   8.
Trill deigen litt slik at du arbeider den sammen. Så kjevler du den ut til en flat leiv som er ca 30x50 cm stor, omtrent størrelsen av 2 A4 ark.



   9.
Smør appelsinmarmeladen utover deigen.



10.
Rull deigen sammen fra langsida.



11.
Nå skal du ta fram saksa og klippe hakk i deigrullen. Klipp to hakk (ca 1 cm mellom hver ). Det tredje hakket skal gå helt gjennom rullen. Da har du en bolle.



12.
Brett bollen "ut" slik som bildet over viser og legg bollene på et bakepapirkledd stekebrett etterhvert som de blir ferdige.



13.
Pensle bollene med sammenvispet egg og strø eventuelt perlesukker over. Jeg syns de er gode uten sukkerstrø over, men sukkermonsen i huset syns de er mye bedre med.


14.
La bollene heve slik i 30 minutter sånn cirka.

15.
Varm i mellomtiden ovnen til 250 grader.


16.
Stek bollene midt i ovnen i 8- 10 minutter. I min ovn må de stekes i 10 minutter.

17.
Avkjøl dem på en rist.