Elgskav - reinskav

torsdag 27. oktober 2011
Kjøtt


Dette er typisk høstmat og egentlig ingen rask mat å lage. Du kan få inntrykk av det hvis du kjøper en ferdig-pakke med frosset reinskav. Jeg bruker elgkjøtt eller hjortekjøtt av bogen (brystet), såkalt grytekjøtt. Det egner seg godt for koking. Du kan godt bruke frosset reinskav også, bare du gjør det på "min" måte. Jeg flamberer med konjakk. Det trenger du selvsagt ikke, men har du først prøvd det, så kjenner du forskjellen.

I denne retten gjelder bare meierismør, kremfløte, seterrømme og helfet geitost. Bruker du lettprodukter blir ikke resultatet smaksmessig det samme.

Bildet av gryta har jeg hentet fra "nettet". Jeg glemte å ta bilde da jeg lagde retten, men utseende er ganske likt.


Dette trenger du til 4 personer:
  •
ca 600 g elg- /hjort- eller reinsdyrkjøtt av bog (ikke bruk biffkjøtt eller annet fint kjøtt, det egner seg lite til koking)

  •
3 løk

  •
100 g bacon

  •
ca 300 g sopp, all sopp kan du bruke bare ikke sjampinjong på boks

  •
5-6 einerbær

  •
1 kvist frisk timian, eller 2 ts tørket

  •
2 ss smør

  •
ca 1/2 dl konjakk (et lite glass)

  •
2 dl fløte

  •
2 dl rømme

  •
salt (det må du smake deg fram til ,men ca 2 ts er en pekepinn)

  •
3 - 4 skiver geitost

  •
1/2 kopp tyttebær (ikke sukret)


Fremgangsmåte:
   1.
Skjær kjøttet i tynne skiver (ikke i biter)

   2.
Hakk løken

   3.
Del baconet i biter

   4.
Smelt smøret i en gryte eller en stor stekepanne med høye kanter (du skal bruke lokk etterhvert også)

   5.
Stek kjøtt, løk og bacon i ca 10 minutter (uten lokk). Rør i gryta av og til.

   6.
Ha i soppen og stek videre uten lokk i 5-10 minutter.

   7.
Tilsett einerbær og timian

   8.
Hell over konjakk (nå må gryta være glo'varm, ellers brenner ikke konjakken!) og tenn på. Jeg pleier å slå av ovnsvifta når jeg driver med dette, så brenner ikke hele huset ned i samme slengen. Det er mye fett i ovnsvifta, og det kan lett ta fyr hvis det flammer skikkelig opp.

   9.
Når ilden har sloknet heller du på fløten og skrur ned varmen. Nå skal gryta putre med lokk, ihvertfall i 30 minutter, men aller helst et par timer...

10.
Før servering tilsetter du rømmen, smaker til med salt og har i geitostskivene

11.
La det putre et par minutter til geitosten har smeltet i gryta og alt er gjennomvarmt

12.
Rør i tyttebærene tilslutt


Kokte poteter er godt til, ris også, eller bare flatbrød.

Gryta smaker like godt neste dag om du koker en stor porson.