Uknadd loff

lørdag 30. november 2013
Gjærbakst


Av og til blir jeg lut lei den sterke lyden av mixmasteren. Da gjelder det å ha enkle oppskrifter som kan bakes for hånd.

Dette er en sånn oppskrift.

Det blir bare et brød, men det blir godt. Det er ganske stort. Det skal faktisk ikke knas i det heletatt.


For 1 brød trenger du:
  •
25 g gjær

  •
1 ts salt

  •
1 ss honning (kan sløyfes)

  •
4 dl lunkent vann

  •
8 - 9 dl hvetemel

  •
Eventuelt: 1 dl solsikkekjerner og 1 ts malt fennikel


Fremgangsmåte:
   1.
Smuldre gjæren i en bakebolle.

   2.
Ha på salt og eventuelt honning.

   3.
Hell vannet over og rør så gjæren løser seg opp.

   4.
Ha i hvetemelet og solsikkekjerner og fennikel. Fennikel kan være vanskelig å få tak i, men innvandrerbutikken har hel fennikel, som du kan kjøpe og støte selv.

   5.
Rør sammen den løse deigen med en slikkepott og legg en kjøkkenhånduk over og la det stå slik i 1-2 timer. Den skal heve til dobbel størrelse.



   6.
Smør en bakeplate (jeg bruker ikke bakepapir) og hvelv deigen rett på plata.

   7.
Deigen skal som sagt ikke knas det heletatt, men du kan dytte den litt sammen hvis du ikke syns at formen på brødet ble bra.



   8.
Varm ovnen til 250 og la deigen heve mens ovnen varmes, ca 15-20 minutter.

   9.
Stek loffen midt i ovnen i 15 minutter.

10.
Senk temperaturen til 125 grader og stek videre i 40 - 45 minutter.

11.
Avkjøl brødet på rist.