Rugbrød

onsdag 27. november 2013
Gjærbakst


Jeg har ikke helt fått "dreisen" på rugbrød. De blir som regel klissete i konsistensen. Jeg har prøvd meg med surdeig og diverse, men resultatet ble nedslående.

Disse små, runde rugkakene blir derimot gode. Det er like mye hvetemel som rug i dem, så det er kanskje drøyt å kalle dem rugbrød...men de blir iallefall vellykkede bestandig, og gode.

Denne deigen rører jeg sammen for hånd, niks mixmaster.


Dette trenger du til 4 runde, små brød:
  •
50 g gjær

  •
1 ts salt

  •
6 dl lunkent vann

  •
6 dl sammalt rug, grov

  •
6 dl hvetemel


Fremgangsmåte:
   1.
Smuldre gjæren i bakebollen.

   2.
Dryss saltet over gjæren og tilsett det lunkne vannet.

   3.
La det stå slik i ca 5 minutter. Da har gjæren løst seg opp.

   4.
Tilsett først rugmelet og deretter hvetemelet.

   5.
Rør det hele sammen til en ganske løs deig.

   6.
Legg et klede over bakebollen og la deigen heve i 40 minutter.


   7.
Dryss rugmel på benken og hvelv deigen ut.



   8.
Du skal ikke kna deigen, men dele deigen i 4 med en slikkepott eller en stekespade.



   9.
Dytt deig-delene sammen med slikkepotten eller stekespaden til du får noenlunde runde kaker. 4 stykker.



10.
Legg dem på en stekeplate og la dem heve der i 15-20 minutter.

11.
Imens varmer du ovnen til 225 grader.


12.
Stek brødene midt i ovnen i 25 minutter og avkjøl dem på en rist. De er fine å fryse.