Blåskjell med tomater

mandag 11. november 2013
Supper  -  Fisk


Jeg har prøvd mange oppskrifter på blåskjell og kommet fram til at det enkle er det beste. Kompliserte oppskrifter gjør det mer spesielt enn godt.

Her er en oppskrift som egentlig kalles blåskjellsuppe. Så du kan med fordel servere i dype tallerkener. Fløte og tomater gjør retten fyldig og god.

Det er fine blåskjell å få kjøpt i butikkene, i nett hos fiskehandleren og vakumpakket på Rema.


Denne porsjonen er til 4, men har du storspisere kan du sikkert spe på litt:
  •
1 kg blåskjell

  •
4 hvitløkfedd, skrellet og skåret i skiver

  •
4 sjalottløk, hakket

  •
1 boks hermetiske tomater, hakket (jeg kjøper tomater med chili, den gir retten en god "sting", så prøv det du også)

  •
3 ss olivenolje

  •
2 dl hvitvin (du kan også bruke eplemost/juice, men vin er absolutt en innertier)

  •
2 dl fløte

  •
Saft av 1 sitron

  •
Frisk persille, hakket (til pynt)


Vil du lage blåskjell naturell (jeg er ikke sikker på om det er riktig ordbruk, men det er ihvertfall den "vanlige" måten å lage blåskjell på) så sløyfer du bare tomatene og fløten og sitronsafta og lager retten på samme måte. Persillen kan du spare i begge tilfellene hvis du syns det er råflott.

Fremgangsmåte:
   1.
Vask blåskjellene. De vakumpakkede blåskjellene er ferdig vasket, mens de du kjøper i et nett kan du gå over og vaske.


Så er det sånn at hvert blåskjell skal være lukket, ellers er de ikke gode. Lukket før du koker dem, men de skal åpne seg under koking. Altså: Kast de blåskjellene som er åpne før du begynner å lage retten, og kast de blåskjellene som IKKE har åpnet seg under kokinga. Er du i tvil om noen skjell, kast dem!

   2.
Varm olivenoljen i en stor kasserolle.

   3.
Ha i hakket hvitløk og hakket sjalottløk og la det frese litt.

   4.
Tilsett tomatene fra boksen og vinen og fløten.

   5.
La det hele koke opp.

   6.
Tilsett blåskjellene, legg lokk på kasserollen og la det hele putre på ganske sterk varme i 5 minutter. Det skal boble godt i gryta.

   7.
Tilsett safta av 1 sitron og rør rundt.

   8.
Kast de skjellene som ikke har åpnet seg under kokinga.

   9.
Strø hakket persille over når du serverer.


Legg merke til at det ikke er salt og pepper i retten. Sett begge deler på bordet så kan hver enkelt forsyne seg hvis de vil.