Gulrotbrød

mandag 15. juli 2013
Gjærbakst


Av og til er det godt å variere hverdagsbrødet. Gulrot gjør dette brødet saftig.

Det blir 4 runde, flate brød av denne oppskrifta. Jeg deler det i kakestykker og har pålegg oppå. Du kan dele hvert kakestykke i to også og legge pålegget mellom delene.


Ingredienser:
  •
2 dl finrevet gulrot

  •
2 ts salt

  •
50 g gjær

  •
4 dl lunken skummet melk

  •
3 dl sammalt rug, grov

  •
75 g smør, smeltet

  •
9 dl hvetemel


Fremgangsmåte:
   1.
Skrell og riv gulrota. Legg den på en tallerken og ha 2 ts salt over.



   2.
Smuldre gjæren i bakebollen. Ha den lunkne melken over og la gjæren løse seg litt opp.

   3.
Smelt smøret og ha det i bakebollen med melken og gjæren.

   4.
Tilsett rugmelet og rør rundt i bakebollen.

   5.
Tilsett gulerøttene og rør dem i.

   6.
Tilsett tilslutt hvetemelet, men spar ca 2 dl til du ser om du trenger alt. Gulerøttene kan være mer eller mindre saftige og det gjør at mengden hvetemel kan variere noe.

   7.
Arbeid deigen godt sammen.


Det skal bli en fast og smidig deig som er god å arbeide med.


   8.
Sett deigen til heving i 15 minutter med et klede eller plast over bollen.



   9.
Ta deigen ut på bakebordet og del den i 8 deler. Du trenger IKKE å kna deigen.



10.
Kjevle hver del ut til flate "kaker" ca 15 cm i diameter.

11.
Legg kakene på en bakepapirkledd bakeplate og la dem heve til dobbel størrelse. Det tar ca 30 minutter.

12.
Varm ovnen til 250 grader.

13.
Når brødene er ferdig hevet steker du dem midt i ovnen på 250 grader i 8 - 10 minutter. På min ovn holder det med 8 minutter.



14.
Avkjøl brødene på rist. Du kan også pensle brødene med melk når du har tatt dem ut av ovnen, men jeg syns de er bedre uten...


De er fine å fryse og tiner på en halv time på kjøkkenbenken når du tar dem opp.