Lasagne

torsdag 28. februar 2013
Kjøtt


Det er kanskje tiden for å legge ut oppskrift på lasagne. Frister ikke akkurat å gå i butikken og kjøpe den.

Lasagne tar litt tid å lage. Du må lage kjøttsaus og ostesaus før du kan putte den i ovnen i 30 minutter.

Det er viktig at kjøttsausen er tykk i konsistensen og at den har mye smak av krydder. Så ikke spar på krydderne.

Så må du huske å steke den på nederste rille i ovnen. Ellers tørker lasagneplatene øverst litt mye under stekinga.

Så er det sånn da, at har du først laget denne gode hjemmelagede lasagnen, så går du aldri i butikken og kjøper disse ferdig-greiene igjen.

Gamle gamper duger ikke i lasagne!


Dette trenger du til en liten ovnsplate. Det er mye mat, og nok til 4:

Kjøttsaus:
  •
400 g kjøttdeig

  •
2 gule løk

  •
2 hvitløkfedd

  •
2 ss smør

  •
1 boks hakkede tomater

  •
2 ss tomatpure

  •
1 ss krydderurter (oregano, timian, basilikum, en blanding av alle tre eller en av dem)

  •
(Av og til tilsetter jeg 1 ss paprikapulver også. Det gir litt peppersmak og fin farge.)

  •
1 grønnsakbuljongterning (jeg skjærer den litt opp så den blir løs før jeg tilsetter den)


Ostesaus:
  •
3 ss hvetemel

  •
8 dl melk

  •
3 -4 dl revet hvit ost

  •
1/2 ts salt


  •
8 lasagneplater

  •
Revet ost til å strø på toppen


Fremgangsmåte:
   1.
Varm ovnen til 225 grader.


Kjøttsausen:
   2.
Smelt 2 ss smør i en stekepanne.

   3.
Skrell og hakk løken og hvitløken. Ha dette i panna og fres til det blir blankt. Bruk god tid på dette.



   4.
Tilsett kjøttdeigen i panna.



   5.
Hakk kjøttdeigen opp og brun den godt sammen med løken.

   6.
Tilsett i panna: Tomater fra boks, tomatpure, krydderurter og buljongterning.



   7.
Rør alt godt sammen. Dette skal bli en tykk saus så ikke tilsett vann. La det koke i ca 3 minutter.


Da har du fått en tykk og sammenkokt saus. Smak og kjenn om du trenger mer krydder. Det er godt at kjøttsausen har kraftig smak av krydder.


Ostesaus:
   1.
Ha halvparten av melka (4 dl) og 3 ss hvetemel i en kasserolle.



   2.
Visp godt så det ikke blir noen klumper.

   3.
Tilsett resten av melka (4 dl) og sett kasserollen på plata.

   4.
Varm det til kokepunktet mens du rører eller visper hele tiden. Blandingen har lett for å brenne seg fast i bunnen hvis du bruker sterk varme eller rører for lite. Når sausen tykner (da koker den sikkert også snart), tar du kasserollen av plata.

   5.
Riv osten og tilsett den i melkesausen.



   6.
Rør til det blir en ganske jevn røre (ikke ha kasserollen på plata). Enkelte oster lager lange tråder og er vanskelig å få til å bli en jevn ostesaus, men det gjør ingenting. Rør til det meste av osten er smeltet.


Så skal du "montere" lasagnen:
   1.
Ha halvparten av kjøttsausen i den lille langpanna. Du behøver ikke smøre panna først.



   2.
Dekk kjøttsausen med ca halvparten av ostesausen.



   3.
Legg lasagneplater over sausen.



   4.
Så har du på resten av kjøttsausen, fyller på resten av ostesausen og legger lasagneplater på toppen.

   5.
Det er viktig at du dytter lasagneplatene litt ned, så de blir dekket av et tynt lag med ostesaus.



   6.
Strø revet ost på toppen.



   7.
Sett forma på nederste rille i ovnen på 225 grader og stek i 30 minutter.



Du kan servere en enkel grønn salat til, men det er slett ikke nødvendig.